Hier volgen een aantal stellingen over hondenbeten. De stellingen kunnen waar zijn (Feit) of niet waar (Fabel). Lees ze eerst maar eens goed door.

  1. Rassen zoals staffords, bull terriers en buldoggen veroorzaken de meeste bijtincidenten.antwoord
  2. De meeste hondenbeten bij kinderen vinden buiten plaats.antwoord
  3. Een vreemde onbetrouwbare hond is vaak de oorzaak van een beet bij kinderen.antwoord
  4. Er is iets wat ik als ouder kan doen om het risico op een beet bij een kind te voorkomen.antwoord

Welke van de bovenstaande stellingen zijn Feit, en welke zijn Fabel?

Hier volgt per stelling het antwoord met daarbij de uitleg waarom het een feit of een fabels is. Had jij ze allemaal goed?

 

1. Rassen zoals staffords, bull terriers en buldoggen veroorzaken de meeste bijtincidenten.

Fabel

Uit onderzoek blijkt dat American Staffordshire Terriers, Bull Terriers of Franse Buldoggen nauwelijks mensen bijten. Deze rassen veroorzaakten gemiddeld zo'n 0,6 procent van de bijtincidenten. Pitbull Terriers zijn in dit onderzoek niet als ras meegenomen, omdat de Pitbull geen officieel ras is. Er zijn geen betrouwbare gegevens over het aantal Pitbulls (stamboomloze American Staffordshire Terriers of kruisingen met dit ras) in ons land.

Een groot deel van de bijtincidenten (10,4 procent) werd veroorzaakt door Jack Russell Terriers. Belgische en Duitse Herdershonden schreven respectievelijk 4,8 en 5 procent van de incidenten op hun naam en de Labrador en Golden Retriever 'behaalden' allebei een percentage van 2,9 procent. Beduidend meer dus dan de 'vechthonden'. Laat je dus niet op het verkeerde been zetten: vechthonden zijn niet per definitie bijthonden. (1)

 

2. De meeste hondenbeten bij kinderen vinden buiten plaats.

Fabel

Bij bijtincidenten in de openbare ruimte zijn relatief weinig kinderen betrokken. (2)

Bij acht van de negen gevallen was er sprake van een beet in of rond het eigen huis. Er was bij ruim de helft van de gevallen ook geen volwassene aanwezig.

 

3. Een vreemde onbetrouwbare hond is vaak de oorzaak van een beet bij kinderen.

Fabel

Van 14 van de 29 dodelijke bijtincidenten zijn gegevens achterhaald. 64% (negen van de veertien) dodelijke hondenbeten werden veroorzaakt door een hond uit het eigen huishouden.

 

4. Er is iets wat ik als ouder kan doen om het risico op een beet bij een kind te voorkomen.

Feit

Er is een Belgisch onderzoek geweest waaruit blijkt dat tweederde van de hondenbeten bewust of onbewust door de slachtoffers werd uitgelokt. Bij ruim de helft van de dodelijke beten in of rond het eigen huis was geen volwassene aanwezig.

Uit deze gegevens blijkt dat vooral in de thuissituatie de meeste winst te behalen valt en bij de eigen honden als we als doel hebben om hondenbeten bij kinderen te voorkomen. In de lesmaterialen focus ik me op de ouders van jonge kinderen omdat je redelijkerwijs niet van zo'n jonge kinderen kunt verwachten hier zelf al invloed op te hebben. Bij de onderzoeken komt ook naar boven dat mensen zich vaak bemoeiden met de hond voor dat deze beet. Dat kan erop duiden dat ouders onvoldoende kennis in huis hebben om een gespannen situatie te de-escaleren waarvoor ik ook tips mee wil geven.

 

Nu vraag je je vast af, hoe kan ik een bijtincident voorkomen? Leer hier alles over in het inloggedeelte van de website. Als je een account aanmaakt krijg je toegang tot meer gratis informatie. Ook is het mogelijk om een interactieve cursus te volgen. Neem hiervoor contact op via de contactgegevens!